sobota, 23 stycznia 2016

Zdrowe "czipsy"- kulinarny banał

Dziś szybki patent dla łakomczuchów-Domowe Chipsy, które są świetną opcją na zdrową przekąskę gdy najdzie Was ochota na coś do chrupania. Kupne to masa niezdrowego tłuszczu. A wiadomo tego chcemy uniknąć w drodze po idealną sylwetkę!
Przepis oczywiście jest tak banalny,że aż śmieszny (czyli coś dla mnie haha)


Potrzebujesz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej w sprayu(poniżej zdjęcia)
  • przyprawa do ziemniaków lub jakaś inna
  • papier do pieczenia
  • przydałby się piekarnik 


 Bezkaloryczny olej w sprayu:




 Przygotowanie:

  • Umyj ziemniaki. Po lepsze właściwości odżywcze, możesz nie obierać skórki. Pokrój w cieniutkie plastry. Całość wysyp do miski. Dodaj przyprawy.
  • Na blaszce wyłoż papier do pieczenia,który spryskujesz olejem w sprayu(jesli takiego nie posiadasz to wysmaruj papier oliwą z oliwek)

  • Ułoż plastry ziemniaków na papierze.

  • Piecz w temperaturze 180 stopni do momentu aż zbrązowieją i będą chrupiące
  • Wysyp gotowe chipsy na talerz. Zjedz ostudzone (im bardziej ostygną, tym bardziej będą one chrupiące). Powtórz czynność z resztą plastrów ziemniaków.
  • SMACZNEGO!



    Przepis jest świetną, zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, kupnych chipsów. Jak jednak ze wszystkim – zachowaj umiar.

Składniki odżywcze w 1 porcji (12-14 chispów):
*141 kalorii;
*0,5 g tłuszczu;
*0 mg cholesterolu;
*26 g węglowodanów;
*0 g cukru;
*3 g białka;
 *2 g błonnika;
*91 mg sodu;
 *807 mg potasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz