Przepis oczywiście jest tak banalny,że aż śmieszny (czyli coś dla mnie haha)
Potrzebujesz:
- 0,5 kg ziemniaków
- olej w sprayu(poniżej zdjęcia)
- przyprawa do ziemniaków lub jakaś inna
- papier do pieczenia
- przydałby się piekarnik
Bezkaloryczny olej w sprayu:
- Umyj ziemniaki. Po lepsze właściwości odżywcze, możesz nie obierać skórki. Pokrój w cieniutkie plastry. Całość wysyp do miski. Dodaj przyprawy.
- Na blaszce wyłoż papier do pieczenia,który spryskujesz olejem w sprayu(jesli takiego nie posiadasz to wysmaruj papier oliwą z oliwek)
- Ułoż plastry ziemniaków na papierze.
- Piecz w temperaturze 180 stopni do momentu aż zbrązowieją i będą chrupiące
- Wysyp gotowe chipsy na talerz. Zjedz ostudzone (im bardziej ostygną, tym bardziej będą one chrupiące). Powtórz czynność z resztą plastrów ziemniaków.
- SMACZNEGO!
Przepis jest świetną, zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, kupnych chipsów. Jak jednak ze wszystkim – zachowaj umiar.
Składniki odżywcze w 1 porcji (12-14 chispów):
*141 kalorii;
*0,5 g tłuszczu;
*0 mg cholesterolu;
*26 g węglowodanów;
*0 g cukru;
*3 g białka;
*2 g błonnika;
*91 mg sodu;
*807 mg potasu.
*0,5 g tłuszczu;
*0 mg cholesterolu;
*26 g węglowodanów;
*0 g cukru;
*3 g białka;
*2 g błonnika;
*91 mg sodu;
*807 mg potasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz