Pod tą nazwą kryję się nie co innego jak kotleciki właśnie z kaszy gryczanej.Moim zdaniem w smaku bardzo przypominają tradycyjne kotlety mielone. Więc jeśli jesteś ich fanem to na pewno będą Tobie smakować.
Przejdzmy do tego czego będziesz potrzebować do ich zrobienia
(przepis na 6-7 kotlecików,nie zjedz wszystkich podziel się!)
*1 torebka kaszy gryczanej
*2 jajka
*mąka żytnia (ja dodawałam na oko tak aby masa gładko odchodziła od rąk podczas formowania kotlecików)
*pokrojona cebula,koperek,natka pietruszki
*pieprz,sól (jeśli musisz :D)
*oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w wodzie.Do miski wsypać kaszę,dodać natkę pietruszki,koperek,cebulę i jajka.Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.Gdy ciasto będzie zbyt sypkie można doda trochę więcej mąki żytniej. Z gotowej masy formować małe kotleciki.Smarzyć z dwóch stron na złoty kolor.
Ja te kotleciki jem z pokrojonym pomidorem.Nie radziłabym ich traktować jako normalnego kotleta, którego je się z ziemniakami czy nawet ciemnym makronem,ponieważ sam nasz kotlecik zawiera dużo węglowodanów a dodając właśnie makaron itp tylko zwiększymy ich ilość.
Teraz czas na najleszy moment czyli degustację :p Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz